TÁMOP

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a támogatási szerződés száma TÁMOP 4.2.1./B-09/1/KMR-2010-0003.

The European Union and the European Social Fund have provided financial support to the project under the grant agreement no. TÁMOP 4.2.1./B-09/1/KMR-2010-0003.

Eddigi látogatóink

 

A 2015-ös térképrajz-verseny tudosításai

Minden hír, ami kapcsolatos a Barbara Petchenik Nemzetközi Térképrajz-verseny magyar fordulójában történtekkel 2015-ben és 2016-ban...

2015-ÖS VERSENY

2015-ös ICA térképrajz-pályázat: nyertes térképrajzok

OKLEVÉL ÉS KÖNYVPÉLDÁNYOK ÁTADÁSA

 

2015. október 21-én José Jesús Reyes Nunez (ELTE, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék) meglátogatta a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumot a Nemzetközi Térképészeti Társulás képviseletében, hogy hivatalosan adja át oklevelét Sturcz Valentinának, az idei Nemzetközi Térképrajz-verseny magyar nyertesének. Az átadáson jelen volt Gerliczky Bence, a Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, akinek a 2013-as nemzetközi versenyre benevezett műve bekerült az idén kiadott "Children Map the World: Anniversary Edition" című könyvbe. A találkozón részt vettek Szabó Júlia és Vizy Zsolt vezetőtanár, akik hosszú évek óta együttműködnek a versenyt szervezésében, valamint az intézmény megbízott igazgatója, Szokolai Tibor és igazgatóhelyettese, Szabó Katalin.

 

A látogatás során készített kép. Balról: José Jesús Reyes Nunez (ELTE), Szokolai Tibor (mb. igazgató), Gerliczky Bence és Szabó Júlia (vezetőtanár)

MAGYAR SIKER A NEMZETKÖZI DÖNTŐBEN!!!

 

A nemzetközi zsűri döntése alapján Sturcz Valentina munkája (Legyen a zene mindenkié!) 2. díjat nyert a 13-15 éves korcsoportban. Gratulálunk a nyertesnek a szép eredményért!

2015. augusztus 23 és 28 között a Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Rio de Janeiróban megtartotta XXVII. konferenciáját. Ebből az alkalomból egy nemzetközileg elismert térképészekből álló zsűri bírálta a világ különböző földrészeiről érkezett térképrajzokat. Ebben az évben összesen tizenkét díjat osztottak ki, korcsoportonként hármat. A Magyarországról küldött három darab térképrajz között Sturcz Valentina művét (Címe: Legyen a zene mindenkié!) 2. hellyel díjazták a 13-15 éves korcsoportban.


Sturcz Valentina munkája

Valentina a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, tanárnője Szabó Júlia.

A díjazott országok a következők voltak:

  • Európa: Bulgária, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovénia
  • Amerika: Mexikó
  • Ázsia: Indonézia, Kína, Malajzia és Sri Lanka

 

A közönségdíjat Pan Sin Yin (15 éves, Malajzia) térképrajzát kapta.

 

Szívből gratulálunk Valentinának!!!

 

DÍJÁTADÁS AZ ELTE NEUMANN-NAPON

 

2015. május 7-én az ELTE Informatikai Kara megtartotta a Neumann-napot a Lágymányosi Campus Déli épületében. Ebből az alkalomból átadtuk a 2015-ös ICA térképrajz-verseny díjait a nyerteseknek.

Több kép itt!

A 2015-ös VERSENYEN NYERTES TÉRKÉPRAJZOK

 

A szervező intézmények nagyon szépen köszönik a tanulók részvételét az idei ICA Térképrajz-pályázaton. Emlékeztetőül: A 2015-ös verseny témája “Helyem a mai világon” volt. A nevezési korhatár 15 év, és a résztvevők egyénileg vagy max. három fős csoportokban küldhették be munkáikat. A beküldött térképrajzokat négy korcsoportba soroltuk: 6 évesnél fiatalabb, 7–8 éves, 9–12 éves és 13–15 éves.

2015. április 1-én a zsűri bírálta a beérkezett munkákat és három db. térképrajzot választott ki, hogy Magyarországot képviseljék az augusztus végén megtartandó nemzetközi versenyen és kiállításon (Rio de Janeiro, Brazília):

Albert Zsófia Katalin (8 éves)

Mű címe: A világom térképe

Budavári Általános Iskola, Budapest

Mázás Laura Eliza (10 éves), Méhn Petra Panna (10 éves) és Szabó Piros Anna (10 éves)

Mű címe: Világunkban világfa

Rajztanár neve: Kornis Andrea

Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest

Sturcz Valentina (14 éves)

Mű címe: Legyen a zene mindenkié!

Földrajztanár neve: Szabó Júlia

Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

 

A zsűri tagjai voltak:

 

  • Irás Krisztina, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék adjunktusa
  • Kereszty Péter, a Cartographia Tankönyvkiadó természettudományi szerkesztője
  • Jesús Reyes Nunez, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék docense, az ICA "Térképek és Gyermekek" Bizottság elnöke

 

Idén is kaptunk egy térképrajzot Romániából, amit a nemzetközi koordinátornak továbbítunk, hogy Romániát képviselje a nemzetközi versenyen és kiállításon:

 

Ada Maria Ciontu (11 éves)

Mű címe: Building bridges of peace across the world

Bukarest, Románia

 

Minden résztvevő oklevelet kap emlékül. A  nemzetközi döntőbe jutott művek készítőinek oklevelet és a szponzorok által adományozott ajándékokat kapnak. Az ajándékcsomagokat a DIMAP Bt. és az ESRI Magyarország Kft. közreműködésével állítottuk össze. A nyertes munkákat különböző rendezvényeken állítjuk ki, ezeknek időpontját és helyszínét később közöljük az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék honlapján (lazarus.elte.hu) illetve a Térképi ismeretterjesztés honlapján (terkepismeret.elte.hu).

Még egyszer köszönjük a tanároknak és tanítványainak a gondos, értékes munkáját, és nagyon reméljük, hogy két év múlva újra megtisztelnek részvételükkel a 2017-es térképrajz-versenyen!

 

A 2015-ös térképrajz-pályázat szponzorai:

 

A korábbi (1999-2013) magyar versenyeken díjazott térképrajzok itt láthatók: http://terkepismeret.elte.hu/VERSENYEK

A korábbi (1993-2013) nemzetközi térképversenyekre küldött térképrajzok a kanadai Carleton Egyetem honlapján megtekinthetők.

Személyes eszközök
Bejelentkezés