TÁMOP

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a támogatási szerződés száma TÁMOP 4.2.1./B-09/1/KMR-2010-0003.

The European Union and the European Social Fund have provided financial support to the project under the grant agreement no. TÁMOP 4.2.1./B-09/1/KMR-2010-0003.

Eddigi látogatóink

 

2023-AS VERSENY

2023-as ICA térképrajz-pályázat

 

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága,

a Magyar Földrajzi Társaság

és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet

meghirdetik a

2023-AS ICA TÉRKÉPRAJZ-PÁLYÁZATOT

 

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 1993 óta kétévente megszervezi ezt a versenyt. Magyarország mind a tizennyolc korábban megtartott nemzetközi versenyen képviseltette magát és több magyar térképrajz díjat is kapott (http://terkepismeret.elte.hu/VERSENYEK). Csak néhány nevet említünk az utolsó versenyekből: 2009-ben Papp Adrienn (Budapest, tanára Szalai Zsuzsanna), 2015-ben Sturcz Valentina (Budapest, tanára Szabó Júlia) és 2019-ben Kunos Luca (Budapest, tanára Györk Krisztina). Reméljük, a 2023-as versenyre is sok magyar térképrajz készül és közöttük megint lesz olyan, amelyik a nemzetközi versenyben is az elsők között lehet.

 

A 2023-as verseny témája: “Térkép a jövőről”.

 

A nevezési korhatár 15 év. A gyerekek egyénileg vagy maximum három fős csoportokban küldhetik be munkáikat. A beküldött munkákat négy korcsoportban bírálja a zsűri: 6 évesnél fiatalabb, 7–8 éves, 9–12 éves és 13–15 éves.

 

A maximális oldalméret A3 (42x29,7 cm). Mindegyik beküldött térkép hátoldalára a következő adatokat kérjük olvashatóan, ceruzával felírni; ezenkívül a térképhez csatolni kell egy cédulát ugyanezekkel az adatokkal:

  • Mű címe;
  • Szerző neve, életkora;
  • Tanár (magán benevezés esetén a szülő) neve;
  • Iskola neve és címe;
  • E-mail cím

A munkákat a következő címre kell küldeni:

ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet

Budapest

Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.

1117

 

A borítékra kérjük ráírni: ICA térképrajz-verseny

A beküldési határidő: 2023. március 20.

 

A magyar zsűri legalább egy, de maximum hat térképet választ ki, figyelembe véve a különböző korcsoportokat, a térképek grafikai és kartográfiai minőségét, eredetiségét és üzenetét. Minden résztvevő elismerő levelet, a díjazott munkák szerzői oklevelet és térképészeti vonatkozású ajándékot kapnak. Az országos szinten győztesnek nyilvánított térképeket elküldjük a Nemzetközi Térképészeti Társulásnak és 2023. augusztus 14. és 18. között, az ICA 31. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Fokvárosban (Dél-Afrikában). Egy nemzetközi zsűri értékeli a beérkezett térképeket és korcsoportonként maximum három díjat fog kiosztani. A nemzetközi zsűri odaítélhet elismerő okleveleket is az általuk erre érdemesnek tekintett munkákra, illetve egy Kreativitási díjat is adnak. Emellett a kiállítás látogatói egy közönségdíjra is leadhatják a voksukat.

Az elküldött térképrajzokat az ICA a Carleton Egyetem Könyvtárában tárolja és a könyvtár honlapján megtekinthetők (https://childrensmaps.library.carleton.ca/). Az ICA a díjazott műveket különböző nemzetközi szervezetekkel ismerteti, hogy képeslap, poszter, könyv, CD stb. formájában terjeszthesse őket. Minden résztvevőnek írásban hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ICA vagy más nemzetközi intézmény újra kiadhassa munkáját előzetes konzultáció, illetve szerzői jogdíj megfizetése nélkül.  Ez a hozzájárulás a felhívás végén mellékelt nyomtatvány kitöltésével és aláírásával történik, amit a térképrajzzal együtt kell küldeni. A nyomtatvány pdf és rtf formátumban letölthető jelen felhívás végén.

Az elküldött munkákat nem áll módunkban visszajuttatni a szerzőknek. A beküldött munkákból készített válogatást különböző országos rendezvényeken kiállítjuk. Ezeknek helyszínét és időpontját, valamint a versenyhez kapcsolódó információkat a későbbiekben ezen a honlapon közöljük.

Részletesebb információért vagy kérdésekkel a következő címekre lehet fordulni:

 

- E-mail: jesusreyes@ik.elte.hu

- Telefon: (1) 372 2500/6721, (1) 372 2975

- Postai úton:

2023-as ICA térképrajz-verseny

ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet

Budapest

Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.

1117

 

Letölthető dokumentumok:

Az országos versenyt támogatják:
A térképrajz-verseny ismertetése más honlapokon:
Személyes eszközök
Bejelentkezés