TÁMOP

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a támogatási szerződés száma TÁMOP 4.2.1./B-09/1/KMR-2010-0003.

The European Union and the European Social Fund have provided financial support to the project under the grant agreement no. TÁMOP 4.2.1./B-09/1/KMR-2010-0003.

Eddigi látogatóink

 

2017-ES VERSENY

2017-es ICA térképrajz-pályázat felhívása

 

Térképrajzok benevezése:

 

2017. március 20-áig a következő településekről, intézményektől érkeztek térképrajzok a 2017-es térképrajz-versenyre (ABC sorrendben):

 

 • Agárd: Cherner István Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Budaörs: Budaörsi 1. Számú Általános Iskola
 • Budapest: I. Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium, XVIII. Kerületi Eötvös Loránd Általános Iskola, Hártyán Általános Iskola, Füredi Erik, Kiszel Dóra (Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola), László Anna, Lázár Ervin Általános Iskola (Móricz Erzsébet), Molnár Petra, Vitószi Eszter (Fazekas Mihály Gimnázium)
 • Felsőtárkány: Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Győr: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium
 • Hajdúszoboszló: Csarnai Bettina
 • Kaposvár: Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma
 • Kelebia: Balogh Patrícia, Nagy Ákos Vajk
 • Kiskunhalas: Fazekas Mihály Általános Iskola, Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola,
 • Kisszállás: Kisszállási Sallai István Általános Iskola, Kádár Anett
 • Miskolc: Bodnár Emma
 • Ózd: József Attila Gimnázium
 • Pécs: Terei Általános Iskola
 • Sopron: Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium
 • Szeged: Szegedi Fekete István Általános Iskola
 • Szentes: Horváth Mihály Gimnázium

 

A zsűri április első hetén ül össze és kiválasztja a nemzetközi döntőben résztvevő térképrajzokat.

Nagyon szépen köszönjük minden tanulónak, iskolának, tanárnak a színvonalas munkák benevezését!

 

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága,

a Magyar Földrajzi Társaság

és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

meghirdetik a

2017-ES ICA TÉRKÉPRAJZ-PÁLYÁZATOT

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) 1993 óta kétévente rendezi a gyermekek térképrajz-versenyét. Elsődleges célja a gyerekek a világról alkotott képének ábrázolása és értelmezésének elősegítése. Az ICA felhívására a Magyar Földrajzi Társaság közreműködésével itthon is meghirdettük a versenyeket. A felhívásra számtalan kiváló rajz készült. A korábban megrendezett ICA versenyeken is voltak díjazott magyar rajzok (http://terkepismeret.elte.hu/VERSENYEK), csak néhány nevet említünk az utolsó versenyekből: 2003-ban Fink Gabriella és Viszti György (Tamási, tanáruk Witzné Ulrich Anikó), 2005-ben Demeter Evelin (Marosvásárhely, tanára Makkai Csilla), 2009-ben Papp Adrienn (Budapest, tanára Szalai Zsuzsanna) és 2015-ben Sturcz Valentina (Budapest, tanára Szabó Júlia).

A verseny a Térképek Nemzetközi Éve (International Map Year, http://mapyear.org/) keretében kerül megrendezésre. Reméljük, a 2017-es versenyre is sok magyar térképrajz készül és közöttük megint lesz olyan, amelyik a nemzetközi versenyben is az elsők között lehet.

A 2017-es verseny témája: “Szeretjük a térképeket”. A nevezési korhatár 15 év. A gyerekek egyénileg vagy maximum három fős csoportokban küldhetik be munkáikat. A beküldött munkákat négy korcsoportban bírálja a zsűri:

 • 6 évesnél fiatalabb
 • 7–8 éves
 • 9–12 éves
 • 13–15 éves

A maximális oldalméret A3 (42x29,7 cm). A térképek fekete-fehéren vagy színesben (rajzolt, festett vagy más anyagok felhasználásával) készülhetnek és az egész világot vagy ennek egy nagyobb részét ábrázolják. Más anyagok (színes papírok, műanyag, karton stb.) használatakor figyelembe kell venni, hogy: a küldött térképrajz magassága nem lehet 5 mm-nél nagyobb, nem szabad törékeny anyagokat (pl. üveglapot) és romlandó anyagokat (pl. faleveleket) használni, nem tartalmazhat semmilyen mozgatható vagy kinyitható részt (pl. papírból készített ablakot), illetve nem szabad laminált munkákat küldeni. Mindegyik beküldött  térkép hátoldalára a következő adatokat kérjük olvashatóan, ceruzával felírni; ezenkívül a térképhez csatolni kell egy cédulát ugyanezekkel az adatokkal:

 • Mű címe;
 • Szerző neve, életkora;
 • Tanár (magán benevezés esetén a szülő) neve;
 • Iskola neve és címe;
 • E-mail cím

Kérjük röviden megírni, honnan értesült a verseny megrendezéséről (folyóirat, honlap, iskola, stb).

A munkákat a következő címre kell küldeni:

ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

Budapest

Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.

1117

A borítékra kérjük ráírni: ICA térképrajz-verseny

A beküldési határidő: 2017. március 13.


A három országos rendező összehív egy zsűrit, amelyik Magyarországon elismert szakemberekből fog állni. A zsűri legalább egy, de maximum hat térképet választ ki, figyelembe véve a különböző korcsoportokat, a térképek grafikai és kartográfiai minőségét, eredetiségét, illetve a kihirdetett témához való kapcsolódást. Minden résztvevő elismerő levelet, a díjazott munkák szerzői oklevelet és térképészeti vonatkozású ajándékot kapnak. Az országos szinten győztesnek nyilvánított térképeket elküldjük a Nemzetközi Térképészeti Társulásnak és 2017. július 2. és 7. között, az ICA 28. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Washington D.C.-ben (Egyesült Államok). Egy nemzetközi zsűri értékeli a kiállított térképeket és korcsoportonként maximum három díjat fog kiosztani. A nemzetközi zsűri odaítélhet elismerő okleveleket is az általuk erre érdemesnek tekintett munkákra, illetve egy Kreativitási díjat is adnak. Emellett a kiállítás látogatói egy közönségdíjra is leadhatják a voksukat.

Az elküldött térképrajzokat az ICA a Carleton Egyetem Könyvtárában tárolja és a könyvtár honlapján megtekinthetők (https://childrensmaps.library.carleton.ca/). Az ICA a díjazott műveket különböző nemzetközi szervezetekkel ismerteti, hogy képeslap, poszter, könyv, CD stb. formájában terjeszthesse őket. Minden résztvevőnek írásban hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ICA vagy más nemzetközi intézmény újra kiadhassa munkáját előzetes konzultáció illetve szerzői jogdíj megfizetése nélkül.  Ez a hozzájárulás a felhívás végén mellékelt nyomtatvány kitöltésével és aláírásával történik, amit a térképrajzzal együtt  kell küldeni. A nyomtatvány pdf és rtf formátumban letölthető jelen felhívás végén.

Az elküldött munkákat nem áll módunkban visszajuttatni a szerzőknek. A beküldött munkákból készített válogatást különböző országos rendezvényeken kiállítjuk. Ezeknek helyszínét és időpontját, valamint a versenyhez kapcsolódó információkat a későbbiekben ezen a honlapon közöljük.

Részletesebb információért vagy kérdésekkel a következő címekre lehet fordulni:

- E-Mail: jesusreyes@caesar.elte.hu

- Telefon: (1) 372 2500/6721, (1) 372 2975

- Postai úton:

Reyes  Nunez José Jesús

ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

Budapest

Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.

1117

Letölthető dokumentumok:

 

A 2017-es térképrajz-pályázat szponzorai:

 

A korábbi (1999-2015) magyar versenyeken díjazott térképrajzok itt láthatók: http://terkepismeret.elte.hu/VERSENYEK

A korábbi (1993-2015) nemzetközi versenyekre küldött térképrajzok a kanadai Carleton Egyetem honlapján megtekinthetők.

Személyes eszközök
Bejelentkezés